Itineraris 2013-2014-2015

Aquests itineraris formen part del treball de recerca que van construint la gent gran a cada classe. Estan dividits per diversos temes i cada itinerari neix d’una necessitat de transmetre oralment la història del barri i les experiències viscudes. La veus de la gent gran estan disposades a ser escoltades i això succeeix a través del diàleg intergeneracional. A manera d’excusa hem preparat “itineraris turístics socials” pel districte per aconseguir aquest objectiu. Si vostè està interessat a participar feu clic aqui per omplir el formulari amb les seves dades i ens possarem en contacte a la brevedat.

Estos itinerarios forman parte del trabajo de investigación que van construyendo las personas mayores en cada clase. Están divididos por diversos temas y cada itinerari nace de una necesidad de transmitir oralmente la historia del barrio y las experiencias vividas.
Las voces de nuestros mayores están dispuestas a ser escuchadas y esto sucede a través del diálogo intergeneracional. A modo de excusa hemos preparado “itinerarios turísticos sociales” por el distrito para lograr este objetivo. Si usted está interesado en participar haga clic aqui , rellena el formulario con sus datos y nos pondremos en contacto a la brevedad.

ITINERARI 1 – 04/06/2015

Carrer Pere IV, entre R.Prim i Provençals.

Hem visitat la zona on estaven els Burots escoltant històries d’estraperlo. Hem creuat l’antiga Riera d’Horta cap a la casa rural Can Moliné. Hem recordat per on passaven els tramvies 71, 70 i 44. Arribem a conèixer la carnisseria Amparo, una de les més antigues del barri i després la fàbrica Vicente Illa. Ens van atendre molt bé a Ca l’Agustí, una casa de pagés dedicada a jardineria i horticultura fundada en 1901. Vam conèixer les cases dels oficis perduts entre Pedro IV i Selva de Mar. Al final, ens van rebre a la fàbrica L’Escocesa, actual residència d’artistes.

[+ més]

ITINERARI 2 – 9/06/2015

Sant Martí de Provençals i La Verneda.

Hem conegut els orígens de l’antiga escola de la Cooperativa “Montseny” i l’institut Salvador Segui. Des d’allí hem estat visitant les masies Ca l’Arno, Can Planas, Can Cadena. Hem visitat l’església de Sant Martí, coneixent part del seu passat i com va camviar tota la zona agrícola. Hem conegut alguns dels comerços més antics del barri. Ens hem adonat de com la lluita veïnal ha tingut èxit per aconseguir millores al barri. Vam poder saber com van viure els primers immigrants que van arribar al barri en “La Perona” a partir dels anys 47′.

[+ més]

ITINERARI 3 – 10/06/2015

El Clot y Orfeó Martinenc.

Al inici, em visitat des de la Farinera Sant Jaume, les cases baixes, la desapareguda fàbrica de gels i la “Casa Artiach”, i les paredes més antigas del Mercat. Al carrer Rossend Nobas vam saber de la Festa dels Pallassos als anys ’50. Hem visitat els comerços més antics del barri (Estanc Paloma, Pastisseria La Palma, Ca Budesca, Farmàcia Bou, Los Maños, Regals Gómez, Merceria Teresa, Ca la Margi, etc). Hem localitzat on estaven els desapareguts banys públics i cinema “El Molí”. A l’Orfeó Martinenc, hem pogut saber una mica més sobre les festes populars recuperades durant democràcia.

[+ més]

ITINERARI 4 – 12/06/2015

Provençals de Poble Nou.

Hem conegut una mica més sobre la Rambla Guipúscoa, l’escultura “La Línia de la Verneda”, La Fàbrica BTA Jover i Castells. Hem entrat a l’antiga Escola del Tèxtil (actual Associació dels drets del poble). Hem pujat cap al Centre Cívic de Sant Martí coneixent més detalls sobre la seva història. Hem recorregut les instal·lacions de centres educatius Sant Joan d’Àustria i Infanta Isabel, comparant els canvis que ha tingut. Des d’allí hem arribat al primer bloc de la Caixa, els veïns, ens han explicat com era el barri abans de urbanitzar-se.

[+ més]

ITINERARI 5 – 15/06/2015

Besòs-Maresme

Hem sortit en direcció al “Solitari” límit amb Sant Adrià per conèixer més sobre “La Catalana” i el seu passat agrícola i rural. D’allí, hem arribat on estaven les barraques del Camp de la Bota i Barri Pequín. Vam fer un “stop” en “Fraternitat”(M. Navarro, 1992), el monument dedicat als afusellats durant el franquisme.
Hem pujat per Rambla Prim, visitant el Centre de Salut, el Cinema Pedro IV i comerços més antics de l’Assoc. Comerciants Xavier Nogués. Hem après una mica més sobre l’origen de la Cooperativa Gregal (actual Local Social Ateneu) i sobre les tendes de l’Associació de Comerciants del Besòs. Hem acabat al Mercat coneixent els locals més antics de l’Associació de Paradistes del Besòs.

[+ més]

ITINERARI 6 – 17/06/2015

Plaça de la Palmera i La Pau.

Hem conegut on estava una antiga carbonería (l’actual mercat de Sant Martí) des d’allí hem creuat a la Plaça de la Palmera fins a arribar a la xemeneia de la fàbrica de “Bidons Ballester” i la seva palmera. Hem vist l’escultura “El mur de la Verneda” de Richard Serra i ens han comentat la reacció de alguns veïns després d’instal·lar-la. Després, hem arribat al “Piramidón” on hem conegut les activitats que allí es realitzen i hem visitat El Centre d’Art Contemporani. Ens han atès molt bé i hem conegut l’estudi de Florència, una artista argentina que treballa sobre antics oficis i la relació amb el nostre present. Hem acabat la visita en els blocs de Via Trajana, el mural i el Forn de Pa Oller.

[+ més]

ITINERARI 7 – 19/06/2015

Plaça de les Glories, H. Olivetti i Escola Casas.

Hem planificat visitar la Plaça de les Glòries, coneixent les diferents fases de la seva evolució. D’allí cap a la Hispano Olivetti coneixent una mica més com van ser les condicions dels primers treballadors. Després, com va ser la transformació del Parc del Clot (antics tallers de reparació de trens MZA) i la lluita veïnal per espais verds. Després, la història de l’Escola Casas i la connexió que hi havia entre Poble Nou i el Clot a través del carrer Sant Joan de Malta.

[+ més]

2015 ACTE FI DE CURS

30 de juny, 10.30 hores

Aquest any per tancar aquest curs farem un acte en el Casal de la Gent Gran Joan Casanelles es farà el lliurament de diploma als participants i mostrarem el treball de tots els casals. Els interessats a participar, per conèixer millor aquest projecte, poden enviar un correu a memoriactivagg @ gmail . com

Veure recorregut + info

2013-2014 Itinerari Casal GG Quatre Cantons

Al final del curs 2013-2014, el alumnes han creat aquest itinerari i hem visitat diversos llocs al Poble Nou, les fàbriques Buigas i Samsó, Tallers Oliva Artés, Can Ricart, Can Felipa, Electrólisis del coure de Plateries Rivera, el Centre Moral i Cultural, la Cooperativa Pau i Justicia i altres comerços i entitats emblemàtiques del barri.

[+ més]

Veure recorregut + info

2013-2014 Itinerari Casal GG Joan Maragall

Al final del curs 2013-2014, el alumnes han creat aquest itinerari i hem visitat Maresme i Poble Nou: Masía Can Pujades, les cotxeres del Besós, Camp de la Bota i barri Pekín, fàbriques Vilella i La Macosa, la torre de l’Aigua i altres llocs emblemàtics del barri.

[+ més]

Veure recorregut + info

2013-2014 Itinerari Casal GG Verneda Alta

Al final del curs 2013-2014, el alumnes han creat aquest itinerari i hem visitat les botigas, masies y cooperatives d’habitatge més antigues del barri i on estava situada “La Perona” entre altres llocs del barri.

[+ més]